Skip to content

Waarom zonnepanelen?

Duurzame energie

De zon levert duurzame energie via een installatie met zonnepanelen. Zonnepanelen maken namelijk van zonlicht elektrische stroom. Die stroom is direct te gebruiken in plaats van netstroom. Maken de panelen teveel stroom voor direct gebruik, dan wordt de stroom aan het net teruggeleverd. Maken de panelen te weinig dan vult het stroomnet de hoeveelheid aan. Dit heet salderen. Zo is het mogelijk om ‘s zomers te ‘sparen’ met netstroom die ‘s winters weer wordt gebruikt. De teruggeleverde stroom wordt nuttig gebruikt en de kosten worden verrekend. Zo sparen zonnepanelen een hoop geld uit. En het is beter voor het klimaat dan stroom uit kolen- of gascentrales.

Zonnepanelen

Met ‘zonnepanelen’ wordt meestal een complete installatie bedoeld. Die bestaat uit meer dan alleen panelen: De panelen zijn aangesloten met bekabeling aan een omvormer (zie ook: Zo zit een systeem van zonnepanelen in elkaar). Die maakt van gelijkstroom uit panelen, wisselstroom die in huis bruikbaar is. De panelen worden gemonteerd op standaards of draagbalken, kortweg de onderconstructie. De omvormer komt meestal in huis te hangen en die wordt aangesloten op de groepenkast met een eigen aardzekering. Op een offerte ziet u deze componenten doorgaans terug, met daarbij de geraamde installatiekosten.

Goed voor het klimaat

Het produceren van zonnepanelen (en de rest van de installatie) zorgt natuurlijk wel voor uitstoot van CO2, maar zodra panelen in werking zijn sparen ze heel veel CO2 uit. Per saldo is het gebruik van zonlicht voor uw energiebehoefte uitstekend voor het klimaat. Wat goed is voor het milieu, is bovendien goed voor uw portemonnee. 

Economisch slim

De economische maat voor een ‘slim’ samengestelde zonnepanelen installatie is de zogenaamde terugverdientijd (de aanschafkosten gedeeld door de jaarlijkse opbrengst). In de praktijk zijn er wat aanpassingen aan deze berekening: We nemen bijvoorbeeld mee dat (veel) zonnepanelen in de loop van de tijd wat minder gaan presteren, pakweg 1% per jaar. Duurdere panelen hebben hier meestal wat minder last van dan heel voordelige panelen. In Nederland ligt de doorsnee terugverdientijd momenteel rond de 7 jaar. Dat hangt wel af van het betreffende dak, hoeveel de zon daar schijnt en hoeveel moeite het kost om daar panelen op te hangen. Na die terugverdientijd volgt de verdientijd. Gedurende de rest van levensduur van de installatie (die tientallen jaren kan zijn) maakt u winst. Zo krijgt u veilig, meer rendement dan welke bank dan ook u kan bieden met sparen of beleggen.

Goede adviezen gekregen. Geen gevoel van verkoop praatjes. Verkoper reageerde snel op vragen via email en telefoon. Zelf de panelen gelegd, daarbij kwam de verkoper ook nog even langs om te kijken en de krimptangen, tester, ed uit te lenen. Erg netjes. Tevens afhandeling van schade aan een paneel netjes opgelost. Kortom zeer te vreden over de hele aanschaf en het proces.

Bron: klantenvertellen.nl