Uitleg over SolarEdge

We krijgen vaak de vraag over  nut en noodzaak van SolarEdge. Eerst maar eens uitleggen wat SolarEdge precies inhoudt.

Gewone omvormers maken van gelijkstroom zoals die uit zonnepanelen komt, wisselstroom die het electriciteitsnet in kan.

Een normaal paneel geeft tussen 35 en 45 volt gelijkstroom. Schakel je er 10 achter elkaar dan heb je dus ongeveer 300 volt gelijkstroom.

Die stroom loopt door alle panelen heen. Stel nou eens dat één paneel niet goed wordt beschenen door de zon en daardoor minder presteert. Dan krijgt dat paneel meteen ook een hogere weerstand, waardoor de andere panelen ineens allemaal ook minder presteren.

Solaredge voorkomt dit door de stroomafgifte niet per reeks (string) maar per paneel te optimaliseren. Hiervoor krijgt elk paneel een extra kastje van ongeveer €45 dat zorgt dat het paneel altijd zijn stroom kan afgeven.

Er gebeurt nog meer: De stroom wordt efficiënter geregeld (wat leidt tot een lager verlies op de bekabeling. De stroom wordt niet meer door alle panelen heen ‘geduwd’ wat leidt tot minder verlies. Afhankelijk van de situatie levert een SolarEdge systeem dan tot 25% meer energie uit dezelfde set panelen. Hiertegenover staat dat de omvormer en de optimizers vaak (maar niet altijd) wat duurder zijn.

Het puntje veiligheid verdient nog vermelding. Een reeks van 10 panelen geeft zoals gezegd ongeveer 300 v gelijkstroom. Een vrij gevaarlijke spanning. SolarEdge optimizers worden ‘geblokkeerd’ als de omvormer uit gaat en geven dan nog maar 1 volt spanning af. Dat werkt een stuk veiliger.

Het punt monitoring is ook zo’n extra voordeel. Gewone omvormers brengen de stroomproductie per reeks (string) in beeld, maar dank zij de optimizers kan Solaredge dat per paneel zien. Zo zie je meteen op je smartphone of PC of een paneel het goed doet en of er onderhoud nodig is.

Natuurlijk zijn er situaties waarin SolarEdge niet zo heel veel toevoegt: Als alle panelen in hetzelfde (optimale) vlak liggen en er verder geen schaduwnarigheid is, dan kan een gewone omvormer een minstens zo goed resultaat leveren. Maar die extra veiligheid en die monitoring per paneel, dat lukt alleen met SolarEdge.

Ambagtsheer.eu is Certified SolarEdge Installer.