Toepassing 72 cels panelen

Er zijn panelen in verschillende grootten. De panelen van 60 cellen (6 rijen van 10) hebben ruwweg de afmeting van 99x 165×4 cm, al worden ze steeds vaker 35 of zelfs 30 mm dik geleverd. Dat is pas echt dun.

Er zijn echter ook panelen met nog twee rijtjes van 6 zonnecellen er bij, dus het totaal is dan 6 rijen van 12 cellen. De ametingen zijn groter naderen 100x195x4 cm en soms zelfs 45 mm dik (voor extra sterkte). Op sommige daken kan een 72 cels paneel een slimmere oplossing zijn; met minder panelen dezelfde opbrengst scheelt arbeid, materialen en ruimte. Let op, de spanningen en opbrengsten zijn natuurlijk ook hoger. De efficiëntie van het gehele systeem is dan groter. Een andere afweging om voor 72 cels panelen te kiezen is dat ze qua afmetingen gewoon een betere dekking van het dak opleveren: De hoeveelheid Watt vermogen per m² is dan groter. De opbrengst dus ook.

Heb je een SolarEdge omvormer dan is het mogelijk om verschillende typen panelen (en standen van die panelen) door elkaar te gebruiken (zolang je de passende optimizers toepast) en zo meer van je dak optimaal te gebruiken voor zonne-energie opwekking.