SolarFrontier CIS panelen

Een absoluut bijzonder paneel is het SolarFrontier 170s dunne film paneel. Laat ik wat uitleggen over dit paneel, de voordelen en de nadelen.

Wat is dit voor een paneel?

Het is een dunne film paneel. Dit betekent dat de basis bestaat uit een polymeer (kunststof) en niet uit silicium, zoals de meeste andere panelen. Ook heeft het paneel geen gewone cellen maar repen (strips) van de polymeer die achter elkaar liggen. Ze lopen over de volle breedte van het paneel.

P1010116

Wat verder opvalt is dat het paneel geheel zwart is, behoudens een tweetal aluminium strips aan de top en de onderrand.

Door de bijzondere opbouw heeft het paneel een hogere spanning (+/- 102 V) maar daar staat een lage stroom tegenover. Op de bekabeling is dat gunstig: Hoe lager de stroom, hoe lager het verlies. De omvormer kan gelijkstroom van hoge spanning makkelijk omvormen, maar teveel van het goede is ook niet ideaal. Daarom is er een maximum aan het aantal panelen in een string (9) en worden diverse korte strings vaak samengevoegd tot een array van bijvoorbeeld 3×6 panelen.

Het paneel heeft 170Wp (=170 Watt vermogen als het optimaal zonnestraling krijgt) en dat is qua opbrengst minder dan gewone mono of Poly kristallijne Si panelen kunnen leveren. Hier staat tegenover dat het een ‘schoon’ paneel is (geen zware metalen), dat de productie weinig CO2 met zich mee brengt en dat de prijs per Wp tot de laagste behoort.

Echter, neem daarin mee de meerkosten van een installatie door extra veel panelen voor dezelfde opbrengst te kiezen, en dan valt dat prijsvoordeel nogal eens weg tegen die meerkosten.

Door de opbouw is het relatief ongevoelig voor schaduwplekken op het paneel.  Bij matig weer (bewolking) blijft het prima functioneren. Bij prachtig weer daarentegen levert het ook weer niet echt veel meer.

Als de terugverdientijd het uitgangspunt moet zijn, dan ligt een SolarFrontier paneel het meest voor de hand op plekken waar geen optimale belichting is en waar de onderconstructie  voordelig is, zoals flauw hellende (golfplaten) daken.

In opstellingen met standaards is de onderconstructie al gauw zo duur dat het economischer is om voor mono/poly Si panelen te kiezen.

Onder omstandigheden van wisselende hoeken, opbrengsten kan een SolarEdge oplossing het rendement verhogen. Dan komen er twee SolarFrontier panelen op één P405 optimizer. Ze zijn dan per paar te ‘monitoren’ op de website van SolarEdge. Hiervoor zijn ook extra Y connectoren nodig.

Vragen? Bel ons gerust! 055 2000252

frontier

Ook bij schaduw blijft het paneel werken. Er is een uitzondering: Indien zoals hier, de schaduw over de volle breedte van het paneel valt dan kan ook dit paneel uitschakelen. De stroom wordt dan met een bypass diode langs gelaten zodat de reeks panelen die geen schaduw heeft, wel kan blijven werken.

Op deze foto is de spanning van één SF 1702 paneel (in ons kantoor, achter spiegelglas!) al genoeg om een Omnik 1.0 TL2 omvormer aan het werk te zetten.