Steeds voordeliger!

Zonnepanelen worden steeds voordeliger. Jaarlijks dalen de prijzen niet alleen, de prestaties nemen ook voortdurend toe. Slechts twee jaar geleden was een paneel van 270 Wp doorsnee en was een zwart paneel van 280 Wp een luxe. Nu is zwart 300 Wp doorsnee en is ultrazwart 320 (en meer) het ‘mooiste’ paneel. Het aanbod van 72 cels panelen dat boven 330 Wp levert (360 tot 400 Wp) is ook gegroeid. Er is keuze en het wordt steeds mooier. Maar het aanbod wisselt voortdurend.

Er is ook keuze tussen de zeer voordelige Chinese panelen, de iets robuustere panelen uit andere Aziatische landen of de panelen uit de EU, doorgaans nog wat degelijker en veelal met betere garantie.

Er is keuze uit Chinese merken zoals Phono, JA Solar, Tongwei (TW) en Trina. Uit Vietnam komt Boviet en er zijn ook fabrieken van Canadian Solar (een Chinees bedrijf) in Vietnam.

Panelen van LG en Panasonic worden niet in Vietnam of China maar wel in het Verre Oosten geproduceerd (Taiwan, Japan en Filippijnen). Panasonic produceert bovendien in Europa.

De productielocaties zijn echter moeilijk bij te houden: Veel leveranciers zijn terughoudend om de herkomst van hun materialen toe te lichten. Er zitten bovendien altijd wel componenten in die uit een ander land komen. Dat is net zo als met een auto, een radio, een computer, een tv, een oven, enzovoort.

In Europa worden wel panelen gemaakt (geassembleerd), bijvoorbeeld Solvis (Kroatië), Termicol (Spanje) en Aleo (BRD). Tevens hebben diverse buitenlandse maatschappijen productie in Europa zoals Hanergy (dunne film, in een overgenomen Duitse fabriek), QCells, Denim, Panasonic en BenQ  (assemblage in de EU). Deze Europese producten zijn wat duurder in aanschaf, maar veelal degelijker gebouwd en panelen zoals Panasonic (25 jaar) en AUO/BenQ (15 jaar) geven prima garantie.

Er is wat te kiezen. De opbrengst stijgt, de kosten dalen. Kijk eens rond op de sites van de importeurs en groothandels naar uw keuze:

Libra Energy: http://libra.energy

SolarClarity: http://solarclarity.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *