Een offerte voor zonnepanelen aanvragen. En dan?

U heeft vast wel gemerkt dat u al surfend op internet, allerlei advertenties tegenkomt die u oproepen om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen. De betreffende sites presenteren zich als “informatief” en vragen uw gegevens.

En dan wordt u ineens benaderd door allerlei verkopers. Hoe kan dat?

Uw persoonlijke gegevens zijn (veel) geld waard, tot enkele tientjes per keer dat u ze op internet invult. U heeft hoogstwaarschijnlijk geen idee aan welke partijen ze verkocht worden.

Bedrijven die “iets willen” met u kunnen deze gegevens kopen, met bijgesloten de vragen die u op de site heeft gesteld. Als dat uw bedoeling was, dan is daar niets mis mee. Doorgaans is ook wel duidelijk wat men wil: U in contact brengen met aanbieders van zonnepanelen (die daarvoor betalen).

U heeft mogelijk al wat beschreven over uw situatie: Hoeveel kWh u per jaar wilt opwekken, of hoeveel u eigenlijk verbruikt, uw type aansluiting, ligging, grootte en aard van uw dak, misschien zelfs uw budget en andere voorkeuren zoals kleur en het aantal offertes dat u wilt zien.

Deze gegevens belanden bij zonnepanelen aanbieders. Soms ook bij ons. Zij zullen contact met u opnemen, aanvullende vragen stellen en een offerte opstellen of een bezoek aan huis brengen om de situatie ter plaatse te beoordelen. Wij doen dat desgewenst ook.

Dan begint er een soort race: De race om uw gunst. De aanbieders willen uw opdracht en graag een installatie leveren.

Waar moet u op letten?

 • Doet u zaken met een solide organisatie?
 • Heeft de aanbieder verstand van zaken?
 • Let op de inkoop keten. Waar koopt de aanbieder in? Staat er een solide importeur achter?
 • Krijgt u een correcte berekening te zien van kosten en baten?
 • Is de offerte sluitend (geen meerwerkposten die u op kunnen breken)?
 • Kunt u bestellen zonder vooruit te betalen?
 • Hoe zit het met de nazorg en garantie?
 • Zijn de benodigde materialen met merk en typenummer genoemd? (Dit om te voorkomen dat u met een ‘restpartijtje’ wordt afgescheept)
 • Heeft u alternatieven voorgesteld gekregen (soort paneel, soort omvormer, grotere of kleinere installatie)
 • Krijgt u vooraf het werkplan te zien? Kunt u het na oplevering nalopen met de installateur?
 • Heeft u te maken met een gezamenlijke inkoopactie: Vraag dan altijd offerte aan bij een aanbieder die niet meedoet. Vaak is die voordeliger omdat die aanbieder geen commissies afdraagt en als geen ander weet dat hij nu scherp moet concurreren. Daar kunt u voordeel van hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *